Tweede keer Women’s 100: groepsrit vanuit Antwerpen

Tweede keer Women’s 100: groepsrit vanuit Antwerpen

Twee jaar geleden deed ik voor de eerste keer mee aan de Women’s 100. Ik had toen zelf een route uitgestippeld en reed 130 kilometer op mijn eigen tempo. Dit jaar besloot ik om me in te schrijven voor één van de georganiseerde groepsritten. Ik ben mijn conditie nog volop aan het opbouwen, dus koos ik gemakkelijkheidshalve voor een plekje in een peloton, lekker uit de wind.


Naar het Verdronken Land van Saeftinghe

We verzamelden zaterdagochtend om 9u aan Butchers Coffee. 40 vrouwen, helemaal klaar om 100 kilometer te fietsen. Een half uurtje later vertrokken we richting fietserstunnel en Verdonken Land van Saeftinghe.

Ik zat in de eerste groep (van de twee). We hadden drie ritleiders mee – twee trekkers vooraan en nog iemand achteraan die alles in ‘t oog hield. Er was een volgwagen voorzien die technische ondersteuning kon bieden indien nodig, en een fotograaf die voor sfeerbeelden zorgde.

Women's 100 Antwerpen

Women's 100 Antwerpen

De eerste 50 kilometer gingen vlot. Ik reed achteraan in de groep, samen met een Zweedse die in Brussel was gaan wonen. In mijn beste Engels, heb ik haar wegwijs proberen maken in het Vlaamsche fietslandschap en de Nederlandse taal. De sfeer zat goed, we bolden vlot door de Waaslandse velden, en ik zag het helemaal zitten om dat nog eens 50 kilometer lang te doen.

Muffins in de regen

Halverwege hielden we halt langs de Schelde, in Walsoorden, Nederland. Vijf minuten voor we daar arriveerden begon het te regenen, en vijf minuten nadat we weer op onze fiets sprongen, scheen de zon weer. We aten sandwiches, rozijnenmuffins en melo cakes met armwarmers, gilets en regenjassen aan. Jammer, want het uitzicht was wel een foto waard, had de zon geschenen.

Women's 100 Antwerpen

Het beste plekje in het peloton

De tweede helft was lastiger. Ik had me weer achteraan in de groep gepositioneerd, maar na de zoveelste keer afremmen en weer (snel) optrekken, zat mijn hartslag in regionen waar ik hem liever niet had. Iemand stelde voor om helemaal vooraan te gaan fietsen, net achter de trekkers, want dat is naar ‘t schijnt de beste plek. Met een beetje hulp geraakte ik snel tot vanvoor, waar ik terug op adem kon komen en aan een gelijkmatig tempo de rit kon uitfietsen.

Ik heb nog serieus moeten doortrappen om het hoge tempo (ongeveer 30 km/u) te kunnen aanhouden, maar het was doenbaar. Doenbaar genoeg om een klapke te doen met mijn nieuwe compagnon. Over fietsen en fietskledij en bike fits.

Women's 100 Antwerpen

Na net geen vier uur fietsen arriveerden we weer in Antwerpen. Er werden goodies uitgedeeld (t-shirts, muzettes, bidons en haarelastiekjes) en cocktails geserveerd. We hebben nog eens geklonken op onze prestatie en trokken daarna weer huiswaarts.

Foto’s: Karel Uyttendaele Photography

 

Women’s 100 Antwerpen – de route van 2018

De route die we reden werd op voorhand uitgestippeld door de ritleiders, zodat de afstand rond de 100 kilometer lag. Vanuit Antwerpen Zuid trokken we naar Linkeroever, Beveren en zo naar het Noorden, de Nederlandse grens over tot aan het verste punt – de oevers van de Schelde. De terugweg was niet zo verschillend, maar het was wel een ander parcours. Tot aan Linkeroever, terug de fietstunnel in, en naar Butchers Coffee.

104,81 km / 198 hoogtemeters / Download GPX

Women's 100 Antwerpen - Route

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.